Wijn kan voor erg hardnekkige vlekken zorgen op je kledij, tafelkleed of stoffen zetel. Het is belangrijk om deze zo vlug mogelijk te behandelen als je ze volledig wil verwijderen. Uiteraard is er ook een verschil in aanpak tussen de vlekken van witte en rode wijn. We zetten even alles op een rijtje.
Witte wijnvlekken
Hoe vlugger je de vlek behandelt, hoe meer kans je hebt om ze weg te werken. Vandaar dat het belangrijk is om meteen zoveel mogelijk wijn weg te deppen met keukenpapier of een droge vod. Nadien spoel je de stof uit met helder water (indien mogelijk zelfs gedistilleerd water). Indien mogelijk stop je het kledingstuk best meteen in de wasmachine. Lukt dit niet dan kan je de vlek behandelen met een mengsel van water en detergent en nadien laten weken in een emmer water.
Rode wijnvlekken
Rode wijn is gevoeliger om een blijvende plek na te laten. Hier ga je best als volgt te werk:
- Dep de vlek meteen met azijn. Heb je dit niet meteen in huis kan je ook witte wijn gebruiken (het zuur zal de rode wijn neutraliseren) of een andere kleurloze alcohol zoals gin of wodka.
- Vervolgens strooi je zout op de wijnvlek. Als je merkt dat het zout rood geworden is, betekent dit dat het zout verzadigd is en breng je best nieuw zout aan. Wees vooral niet zuinig met het zout, breng maar gerust een dikke laag aan.
- Tot slot was je alles in de wasmachine, liefst in een programma met voorwas en hoofdwas.
- Is de wijnvlek al ouder dan kan je het voor het wassen best behandelen met en mengsel van water met ammoniak.