Wat is er zaliger dan op een koude winteravond onder je warme donsdeken te kruipen. Maar hoe was je eigenlijk een donsdeken?
Een donsdeken moet in principe helemaal niet zo vaak gewassen worden vermits dit de veertjes kan beschadigen. Kijk zeker, vooraleer je hiermee aan de slag wil gaan, naar de wasvoorschriften op het label. Als er staat dat het niet in de wasmachine mag kan je dit dus in geen geval doen.
Maar hoe hou je dan je donsbed proper en hygiënisch?
Allereerst is het belangrijk om de overtrek regelmatig te wassen. Dit is namelijk je buffer tussen u en het donsdeken. Als de overtrek steeds proper is heeft het donsdeken veel minder te lijden.
Verder is het belangrijk om je donsdeken regelmatig te verluchten. Dit doe je best door het open te leggen buiten (niet aan de wasdraad hangen want dan zakt het dons allemaal naar beneden en is het niet meer gelijk verdeeld). Vriestemperaturen zijn ideaal om je dekbed te verluchten vermits dit alle mogelijke bacteriën doodt. In de zomer moet je opletten dat je het niet in de volle zon legt want de zon zal ook vocht aan de veertjes onttrekken.
Heeft je donsbed toch eens een reingingsbeurt nodig? Let dan vooral op volgende zaken
- Was op lage temperatuur (306 ° of 40 ° Celcius) en gebruik een wasprogramma met een laag toerental (delicate was, wolwas of indien mogelijk een donswasprogramma)
- Gebruik een heel klein beetjue donswasmiddel en geen wasverzachter
- Na het wassen droog je je dons in de droogkast samen met enkele lekgestoken tennisballen (door er een klein gaatje in te prikken zorg je ervoor dat minder hard rondgaan in de machine en zal je dons efficiënter opgeklopt worden). Als het na 1 droogprogramma nog niet helemaal droog is laat je het best nog eens draaien. Het is belangrijk dat je dons helemaal droog is.
- Zorg er zeker voor dat er, behalve je dons, geen andere was in de wasmachine en droogkast meedraait. Zo krijgt je dons genoeg ruimte.