
Marina uit Nijlen werkt sinds 2014 als thuishulp voor Plus Home Services. De uit Nederland afkomstige Claire vervult sinds een maand dezelfde functie.
Marina en Claire: ‘We zien elkaar voor het eerst. Thuishulpmedewerker is een individueel beroep, we hebben alleen contact als er een feestje gegeven wordt, of tijdens opleidingen.’ ‘Feestjes konden de afgelopen tijd niet door Corona, en na al die jaren heb ik geen opleiding meer nodig, ik ben volleerd’, grapt Marina.
Van vele markten thuis
Marina werkte in haar jonge jaren in een woon-zorgcentrum als kamermeisje, iets waar ze toen te jong voor was, naar eigen zeggen. Nadien werkte ze als bediende/verkoopster in diverse sectoren. Van het verkopen van charcuterie tot ijzerwaren, … Marina deed het. Toen haar zoon geboren werd, besliste ze om voor hem thuis te blijven. 19 jaar later begon ze zich te vervelen. De zoon was ondertussen volwassen, en Marina is een bezige bij. Haar eerste idee was om in het dierenasiel van Mortsel te gaan werken. Maar de afstand was niet erg praktisch. Haar ex-buurvrouw werkte voor Plus Home Services, en die sprak vol lof over haar werk. Marina bood zich aan op het kantoor van Nijlen, en werd aangeworven. ‘ Ik doe mijn werk heel graag’, zegt ze: ‘Ik moet het niet voor het geld doen, ik doe het voor mijn plezier. Ik maak me graag nuttig en ga graag met mensen om.’ ‘Ik heb vanalles gedaan, ik wilde van veel proeven en altijd bijleren. Nu ik wat ouder ben (57), ben ik blij dat ik vast werk heb, dicht bij huis. En dat kan je letterlijk nemen. Eén van mijn klanten woont zelfs in mijn eigen straat.
Ideale combinatie
Claire komt uit Nederland. Net voor de lockdown volgde ze de liefde richting België. In Nederland had ze haar eigen coaching-/massagepraktijk en werkte als pedagogisch medewerker in een kinderdagverblijf. Daarnaast is ze beeldend kunstenaar. Claire ging hier in België bewust op zoek naar een job waar ze veel van haar psycho-sociale vaardigheden kan inzetten, én die ze kan combineren met haar zelfstandige activiteit. Claire: ‘Ik hou van met mensen omgaan, en zit niet zo graag in een statische kantooromgeving.
Verder ben ik weliswaar een ondernemer, maar vind ik een basis aan zekerheid fijn. Dat vind ik in deze job. Omdat ik zelf mijn tijd kan indelen, hou ik voldoende tijd over voor mijn bijberoep. Een ongelofelijke surplus is ook dat deze job me dwingt tot fysieke inspanning, iets waar ik tijdens mijn andere activiteiten niet toe kom.
“We mogen zelf onze eigen uren en dagen bepalen, in samenspraak met de klanten waar we voor werken. Dat is een verademing, zelf over je tijd kunnen beschikken.”

Dankbare job
Claire: Wat heel erg fijn is aan onze job, is dat je de mensen echt helpt. Ze bevestigen dat vaak, je krijgt veel dankbaarheid.
Marina: Dat kan ik beamen. De mensen zeggen altijd bedankt en waarderen je werk.
Als thuishulp ben je vaak een steun voor iemand, vooral voor oudere mensen of mensen die door omstandigheden gedwongen zijn om vaak thuis te zijn. Die kijken er echt naar uit om hun verhaal eens te kunnen vertellen. We hebben dus ook een maatschappelijke functie, als luisterend oor.
Een hart voor onze mensen
Dat zowel Marina als Claire zich inschreven voor een EHBO-opleiding toont nog maar eens hun honger naar hulpverlenen. Marina: ‘Stel dat een kindje binnen het gezin waar ik werk iets overkomt, en de moeder slaat bvb in paniek, dan wil ik kunnen helpen’. ‘Precies’, voegt Claire daar aan toe. ‘Of oudere mensen, of iemand die een hartaanval krijgt, je weet nooit wat er kan gebeuren. Dan wil ik niet lijdzaam hoeven toekijken’.

Een opwaardering van de sector
‘Een minpunt aan dit beroep is het loon, als alleenstaande kom je er, zoals bij heel wat andere beroepen, niet mee rond. Wij hopen dat, mede door de corona-crisis, ons werk maatschappelijk in aanzien stijgt. We krijgen van de gezinnen waar we voor werken veel dankbaarheid en respect. Maar het stigma dat ons werk minderwaardig is aan andere, maatschappelijk ‘meer relevante’ beroepen, willen we liever kwijt. Door onze hulp, kunnen mensen die ‘belangrijkere’ functies vervullen, hun focus daar op leggen. Er wordt in deze maatschappij veel van mensen gevraagd. Het is praktisch onhaalbaar om nog alles zelf te doen als je met twee buitenshuis werkt, en vaak nog een gezinslast erbij combineert. Het is fijn om te zien dat de mensen waar we voor werken ons hun dankbaarheid en respect tonen. En het zou nog fijner zijn dat die lijn ook economisch gezien doorgetrokken zou worden.’, vinden zowel Marina als Claire.
Veel ruimte voor autonomie en werk op maat
Claire: Onze posten worden ons toegewezen in functie van wie we zijn, hoe we bij onze klanten passen, en op basis van afstand. We mogen zelf onze eigen uren en dagen bepalen, in samenspraak met de klanten waar we voor werken. Dat is een verademing, zelf over je tijd kunnen beschikken.
Marina: Ik maak van in het begin duidelijke afspraken met de mensen waar ik voor werk. Ik weet onderhand goed hoelang ik waar over doe. Willen ze bijvoorbeeld dat ik strijk als dat niet in de basisafspraak voorzien was, dan weten ze dat ik een andere taak die week niet kan doen. Dat werkt goed. Mijn klanten kennen me, vertrouwen mij, en weten dat ik doe wat ik kan.
Beide dames kunnen goed inschatten hoeveel tijd je voor de uitvoering van een bepaalde taak nodig hebt. Dat hoort bij hun expertise, zeggen ze.
“Bij een ander bureau voelde ik weinig warmte en respect. Bij Plus Home Services is het precies dat, wat me meteen opviel.”
Vertrouwen
Marina: Eén van mijn klanten ging voor 18 mnd naar Amerika. Ze verhuurden in tussentijd hun woning aan iemand. En ik hoorde bij de overeenkomst (lacht): Ik bleef voor de huurder poetsen en werk nu terug voor de klanten zelf, die terug zijn uit Amerika.
Claire: We krijgen op veel manieren vertrouwen. Er zijn klanten die meestal aanwezig zijn als we poetsen, omdat ze niet uit werken gaan door omstandigheden, of op pensioen zijn. Van hen krijg je veel vertrouwen in verband met hun persoonlijke leefsfeer. Ze vertellen over hun leven en dat van hun geliefden, en vertrouwen je veel toe.
Een ander soort vertrouwen krijg je van mensen die afwezig zijn als je bij hen gaat poetsen. Je krijgt de sleutel, bent alleen in hun huis, en krijgt carte blanche. Als alles wat op voorhand afgesproken is qua huishoudlijk werk maar gebeurt.
Werken voor Plus Home Services
Claire: Ik heb me voor ik voor PHS ging werken, bij een ander bureau aangemeld. Daar voelde ik weinig warmte en respect. Bij Plus Home Services is het precies dat, wat me meteen opviel. Ik heb het me nog geen moment beklaagd dat ik voor dit bureau werk.
Marina: Ik zie me niet gauw veranderen van werkgever. De kans is groot dat deze job mijn eindstation is. Maar zover zijn we nog niet, ik heb nog wat jaartjes te gaan. Met veel plezier!