Plus Home Services
  • Home
  • Thuishulp aanvragen
  • Kantoren
  • Diensten
  • Dienstencheques
    • Info over dienstencheques
    • Aankoop van dienstencheques
    • Zelfstandige mama’s
  • Jobs
  • Contact
  • CORONA
  • NL

Koop niet achteloos nieuwe dienstencheques

  • Home
  • Sector
  • Koop niet achteloos nieuwe dienstencheques

Uw voorraadje dienstencheques opgebruikt? Vooraleer u een nieuwe bestelling plaatst, doet u er goed aan te controleren hoeveel cheques u al eerder dit jaar kocht. Anders riskeert u het fiscale voordeel mis te lopen.

Bron:   http://netto.tijd.be/budget_en_vrije_tijd/budget/Koop_niet_achteloos_nieuwe_dienstencheques.9387925-2214.art

Huishoudelijke hulp betalen met dienstencheques, het wordt steeds populairder. Ook al werden dienstencheques begin dit jaar 1 euro duurder, toch heeft dit het gebruik van het stelsel niet afgeremd. Het aantal aangekochte en gebruikte cheques lag van april tot juni 9,1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, leren cijfers van de RVA.

Sinds 2007 verdubbelde het aantal actieve gebruikers (tot net geen 900.000 Belgen) en het aantal gebruikte cheques steeg in dezelfde periode met 132,5 procent (tot ruim 114 miljoen stuks in 2012). Het toenemende succes zadelde de overheid op met een miljardenfactuur.

Onder meer daarom veranderde de regering begin juli de spelregels grondig. Nog maar half zoveel cheques leveren een fiscaal voordeel op. Wie nieuwe cheques moet kopen, kijkt daarom maar beter na hoeveel cheques hij al eerder dit jaar kocht.

Ook al vermelden de sites van de RVA en Sodexho een nieuw grensbedrag van 1.350 euro, toch ligt het nieuwe geïndexeerde grensbedrag op 1.380 euro per persoon. Rekening houdend met de prijs van 8,50 euro per cheque komt dat neer op 162 cheques, of zo’n 3 cheques per week. Tot 1 juli lag de limiet nog op 2.720 euro. Voor de aankopen voor de datum wordt daarom een uitzondering voorzien: wie in de eerste jaarhelft al meer dan de nieuwe grens betaalde, kan voor die aankopen wel nog tot 2.720 euro fiscaal inbrengen.

Extra waakzaamheid is nodig als u ook pwa-cheques gebruikt voor bijvoorbeeld klusjes of tuinonderhoud. De vermelde grensbedragen gelden voor de aankoop van diensten- én PWA-cheques samen. Hoogstwaarschijnlijk zal er op uw volgende belastingaangifte een uitsplitsing zijn tussen de aankopen voor en na 1 juli. ‘De nieuwe modaliteiten worden momenteel bestudeerd’, bevestigt de federale overheidsdienst Financiën.

Twee fiscale grensbedragen tijdens één jaar, het is een unicum. Maar hoe moet u die interpreteren? Twee voorbeelden ter verduidelijking. Stel dat u in de eerste helft van het jaar voor 2.000 euro aan cheques kocht. Ook al ligt het bedrag boven de nieuwe grens van 1.380 euro, toch genieten alle cheques van het fiscale voordeel. Dat is de uitzondering die in de wet is voorzien. Maar omdat u al meer dan 1.380 euro aan cheques kocht, kunt u voor de aankopen na 1 juli geen fiscaal voordeel meer krijgen.

Kocht u minder cheques dan het nieuwe grensbedrag? Wie bijvoorbeeld 900 euro in de eerste 6 maanden van het jaar aan cheques kocht, kan de rest van het jaar nog 480 euro (1.380 – 900) aan cheques met fiscaal voordeel aanschaffen.

Volstaat het nieuwe grensbedrag? Voor de ‘gemiddelde Belg’ wel, leren de recentste cijfers van Financiën. In het aanslagjaar 2011 vroegen ruim 750.000 Belgen voor gemiddeld 899 euro aan dienstencheques een belastingvermindering aan. PWA-cheques worden veel minder benut: ruim 30.000 belastingplichtigen gaven voor gemiddeld 555 euro aan.

Maar zoals altijd gaan achter gemiddelden grote verschillen schuil. Wie wekelijks 4 uur poetshulp heeft, komt in een jaar aan 208 cheques of 1.768 euro. Dus ruim boven het nieuwe grensbedrag. Een alleenstaande ziet daarmee een deel van het fiscale voordeel aan zijn neus voorbijgaan. Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend? Dan is er nog een uitweg. Het grensbedrag geldt immers voor elke partner afzonderlijk. Zodra het grensbedrag bereikt is, kunt u cheques kopen op naam van uw partner. Op die manier kunt u samen voor 2.760 euro aan dienstencheques met belastingvoordeel aankopen. ‘Beide partners moeten zich wel registreren op hun persoonlijke naam voor de aankoop van PWA- of dienstencheques’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën. Een dienstencheque-overeenkomst afsluiten is gratis.

Voorraadje inslaan

Voorlopig blijft de prijs onveranderd op 8,5 euro per cheque, wat dankzij de belastingvermindering van 30 procent de werkelijke kost op 5,95 euro brengt. Maar de regering kondigde ook een prijsstijging aan: vanaf 1 januari 2014 wordt een cheque een halve euro duurder. Voor de eerste 400 aangekochte exemplaren betaalt u dan 9 euro (6,3 euro na belastingvoordeel), voor de volgende 100 dienstencheques 10 euro. Per kalenderjaar kunt u maximaal 500 cheques per gebruiker of 1.000 per gezin aanschaffen. Enkel bepaalde doelgroepen, zoals mindervaliden en eenoudergezinnen kunnen tot 2.000 cheques per jaar kopen. (zie ook https://www.phservices.be/blog/2013/07/31/eenoudergezinnen-kunnen-2000-dienstencheques-aankopen-aan-8-5-euro/ )Voor het jaareinde een voorraadje cheques inslaan kan, maar hou rekening met de beperkte houdbaarheid. De cheques die u in tussen 1 september en 31 december koopt, hebben niet de gebruikelijke geldigheidsduur van 8 maanden. U kunt ze tot 30 april 2014 gebruiken, omruilen of laten terugbetalen.

Onze diensten

Huishoudhulp
Strijkhulp
Poetshulp
Voor zelfstandige moeders

Plus Home Services

Over ons
Vind een kantoor
Onze partners
Contact
Hoofdzetel

facebook twitter LinkedIn

Werken bij PHS

Solliciteren als thuishulp
Solliciteren als bediende

Quick links

Bel gratis voor info
Nu thuishulp aanvragen
Info over dienstencheques
Laatste nieuws
Dienstencheques kopen

Gebruiksvoorwaarden | Privacy