Continuïteit, diversiteit en rendabiliteit zijn de sleutels voor een duurzame regionalisering van de dienstencheques
Het systeem van de dienstencheques is ongetwijfeld een van de belangrijkste tewerkstellingsmaatregelen van de laatste decennia. De drie doelstellingen die bij het invoeren van het stelsel werden vooropgesteld, nl. het creëren van arbeidsplaatsen voor laaggeschoolden, het bestrijden van zwartwerk en het ondersteunen van de combinatie arbeid en gezin, zijn ruimschoots overtroffen. Meer dan 150.000 laaggekwalificeerde werknemers worden in de sector tewerkgesteld. Niet minder dan 100.000 voltijdse equivalenten of 4,3% van alle banen in België. Bovendien biedt dit systeem ook aan heel wat dienstenchequewerknemers de mogelijkheid om werk en gezin te combineren. De werkloosheid van laaggekwalificeerde werkzoekenden zou vandaag heel wat hoger zijn zonder de dienstencheques.
De staatshervorming voorziet, met uitzondering van het arbeidsrechtelijke luik, in een overheveling van het stelsel van de dienstencheques naar de Gewesten. De budgettaire impact van deze regionalisering is zeer groot omdat de kosten verschoven worden naar de regio’s en de belangrijkste terugverdieneffecten vooral op het federale niveau liggen. Deze budgettaire impact mag echter niet opwegen tegen het feit dat het systeem laaggekwalificeerde werkzoekenden aan een duurzame job helpt, met opbouw van sociale rechten. Net door de tewerkstelling van deze zeer grote groep van laaggekwalificeerde en vaak bewust deeltijdse werknemers is de continuïteit van het stelsel ook na de regionalisering van cruciaal belang.
De diversiteit aan actoren (commerciële bedrijven, PWA’s, invoegbedrijven, gemeenten, …) is eveneens essentieel voor het systeem. De verschillende actoren in deze sector zorgen voor een dynamiek en geven zowel aan gebruikers als aan werknemers de mogelijkheid te kiezen voor werkgevers die staan voor kwaliteitsvolle en duurzame jobs.
De regionalisering van de dienstencheques is ook een opportuniteit om de rendabiliteit en de duurzaamheid van de dienstencheque-ondernemingen op regionaal vlak te onderzoeken en om ervoor te zorgen dat de sector ook na de regionalisering verder kan professionaliseren. Voor Federgon is dit dossier een topprioriteit. De federatie maakt dan ook actief werk van het behartigen van de belangen van haar leden bij alle betrokken beleidsmakers.
Contact: Herwig Muyldermans – Paul Verschueren (Directeur Vlaanderen) – Arnaud Le Grelle (Directeur Brussel/Wallonië)